12_Ce e Curajul? Un podcast din inimă cu David Neacșu, alpinist, explorator și antreprenor
Radu Glont: Courage - Podcast from the Heart Radu Glont: Courage - Podcast from the Heart
56 subscribers
210 views
7

 Published On Oct 5, 2024

Sunt foarte multe motive pentru care îmi face o imensă bucurie să postez episodul ăsta de podcast cu David Neacșu.

David este omul de la care am cumpărat prima pereche de bocanci de munte adevărați cu talpă Vibram în 1996. Pasionații de munte din vremea aia înțeleg despre ce vorbesc. La David la magazin (Himalaya, la etaj la Unirii) m-am înscris la școala de ghizi montani Patriot în clasa a X-a și a fost un moment care mi-a schimbat în multe feluri viața (a fost unui dintre puținele momente de apropiere cu tatăl meu, care m-a susținut în fața mamei în demersul ăsta și m-a făcut să descopăr o lume nouă și minunantă pe munte cu oameni speciali, haioși, generoși, caractere puternice cu care am continuat ani de zile drumețiile în Retezat, Piatra Craiului, Mălăiești ...).

După 18 ani am ocazia de a sta față în față cu un om care simte și înțelege Curajul prin multe filtre și din multe perspective diferite: sportiv de performanță, explorator în junglă, organizator de expediții care nu s-au mai făcut, antreprenor care a ținut business-ul aproape 30 de ani, dar care a și avut Curajul să-l vândă atunci când îi afecta sănătatea și multe altele).

David mi-a dat Curajul să încep podcastul față în față, spunându-mi franc la telefon, atunci când l-am invitat: "Facem, sigur că da că îmi place subiectul, dar eu nu fac d'astea pe Zoom. Hai la mine acasă și filmăm acolo".

Eu aveam doar un laptop și am mai luat un microfon în drum spre el și asta a ieșit. Să vă bucurați de răspunsurile lui amuzante și înțelepte și să mă scuzați pe mine pentru calitatea sunetului sau a imaginii.

Pentru cei născuți mai recent, o scurtă descriere a lui David Neacșu, luată de pe Wikipedia, aici:

"A început activitatea sportivă în cadrul Clubului Rapid din București, unde a practicat haltere în perioada 1972-1979. În anul 1978 devine campion național la categoria 75 kg.
În 1994 face parte din prima expeditie românească în Africa. Pe data de 6 august 1994 urcă în premieră vârful Uhuru Peak, 5895m, din masivul Kilimanjaro, cel mai înalt vârf de pe continentul African, înregistrând un record mondial de viteză, urcând și coborând muntele în 49 de ore. Urmează, în premieră românească, escaladarea vârfului Point Lenana (4985m) din Mount Kenya, tot în august 1994.
În 1996 este primul român pe vârful Aconcagua din Argentina (6962m), cel mai înalt vârf din America de Sud, pe care îl atinge pe data de 27 ianuarie.
În iunie 1997 escaladează vârful McKinley (Denali) din Alaska, cel mai înalt vârf din America de Nord, 6193m.
În februarie 1998 organizează expediții pe munții Kilimanjaro și Mount Kenya, urcând pe Uhuru Peak și Batian, iar în iulie ajunge pe vârful Nevado Huascaran (6768m) din Peru.
În perioada iunie-august 2000, organizează expediția “Inca 2000”, cu ascensiuni pe vârfurile Illimani ( 6438m) din Bolivia și Cotopaxi ( 5897m) din Ecuador. În cadrul aceleiași expediții explorează jungla amazoniană din Peru.
În iulie 2002 conduce prima expediție românească în Kamceatka pe vulcanul Klucevskaia (4800m), pe care îl urcă în premieră românească.
În 2003, an jubiliar în care se împlinesc 50 de ani de la prima ascensiune, organizează și conduce prima expediție românească pe vârful Everest din masivul Himalaya, în cadrul cǎreia patru alpiniști români (Fane Tulpan, Marius Gane, Lucian Bogdan și Gheorghe Dijmărescu) ating cel mai înalt vârf al lumii în ziua de 22 mai. Expediția este finanțată de Guvernul României din fondul de imagine externă și de către alți sponsori privați, iar organizarea acesteia a durat un an. "Everest 2003" este cel mai complex proiect organizatoric și logistic realizat până acum.

Urmează expedițiile din Uganda pe vârful Margherita ( 5109m, al treilea vârf din Africa), din masivul Ruwenzori, în anii 2004 ( premieră românească), 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 și 2017. În 2013, alături de alpiniști de la Asociația Oxigen deschide un traseu nou în acest masiv, "Traseul România". Se monitorizează topirea Ghețarului Stanley cauzată de încălzirea globală.
În noiembrie 2007 atinge vârful Carstensz Pyramid ( Punkak Jaya, 4884m) din Papua Noua Guinee.
În ianuarie 2009 escaladează Mount Vinson, 4892m, cel mai înalt vârf din Antarctica, continentul înghețat, alături de alpinistul covăsnean Zsombor Tulit, în cadrul unei expediții internaționale.
Urmează alte expediții pe masive muntoase din Noua Zeelanda (Mt Cook), Mexic (Orizaba), Kamceatka, Peru, Borneo, Hawai, Tadjkiistan etc.

A explorat zone muntoase de pe toate continentele, parcuri naționale din Africa, jungle amazoniene din Peru și Brazilia, precum și taigaua siberiană. A studiat viața populațiilor indigene din Peru, Papua Noua Guinee, Kenya, Tanzania, Insula Paștelui, Noua Zeelanda, Australia, Tasmania, Borneo, Alaska."

show more

Share/Embed