5 ingrediente ieftine si fara drojdie sau praf de copt. Foi de placinta de casa!
Retetele Mihaelei Retetele Mihaelei
529K subscribers
267,296 views
2.1K

 Published On Feb 13, 2024

Reteta de foi de placinta de casa, de post, cu mere, cu branza cu dovleac... Aluatul pentru foi de placinta de casa are doar 5 ingrediente ieftine, nu contine drojdie sau praf de copt si este foarte economic! Este grozav pentru strudele, invartite si placinte de casa, si are doar cateva secrete simple!
Ingrediente:
• 320 g faina 000 11 -13 % proteina (cu cat mai mult cu atat mai bine) plus inca putin pentru pudrat plansa de lucru
• 200 ml apa la temperatura camerei
• O lingurita rasa de sare (3-4 g)
• O lingurita sau doua de otet (5 ml)
• Si aproximativ 3 linguri ulei

Alegem o faina 000, de buna calitate, cu un procent de minim 11% proteina. Eu am ales aceeasi faina pe care o utilizez si la cozonac si are un procent de 13% proteina. Este perfecta pentru aceasta reteta.

Apa pentru acest aluat nu trebuie sa fie calduta, pentru ca nu avem drojdie, pe care trebuie sa o ajutam sa dospeasca. Asadar utilizam 200 ml de apa la temperatura camerei, in care divolvam sarea si otetul. Un ingredient acid, precum otetul sau zeama de lamaie ajuta aluatul sa fie mai extensibil, si sa poata fi intins mai usor.

In bolul cu faina adaugam apa. Amestecam cu o lingura de lemn pana se prinde aluatul, apoi il scoatem pe masa si-l framantam. Trebuie sa obtinem un aluat moale si lipicios, pe care il vom framanta ajutandu-ne de cate putin ulei. Daca aluatul nu iese moale, atunci mai adaugam putina apa. Daca iese foarte moale si se lipeste ingrozitor de maini, atunci mai putem adauga putina faina. Doar aveti in vedere sa nu-l faceti ferm ca pe aluatul de paine. El trebuie sa fie moale si putin lipicios.

Framantarea sarguincioasa a aluatului este deosebit de importanta pentru foile de placinta, deoarece trebuie legat foarte bine glutenul din faina. Altfel nu vom putea intinde foi subtiri. Asadar framantam 20 de minute incheiate, pana cand obtinem un aluat neted si fin.

Il punem intr-un castron uns cu putin ulei. Poate fi un castron mic, deoarece aluatul nu creste in volum. Se acopera cu folie de plastic si se lasa la odihna, la temperatura camerei aproximativ o ora.

Cum intindem foaia de placinta? Acest tip de aluat se intinde pe o bucata de material textil. Putem folosi o fata de masa mai veche pe care o pastram special pentru acest scop. O intindem pe masa si o pudram cu faina peste tot.

Punem jumatate din aluat in mijloc, il presaram si pe el cu putina faina si-l intindem utilizand sucitorul. Intindem o foaie cat putem de mare.
Apoi ridicam foaia de pe masa si rotim marginile pe pumni. Astfel intindem aluatul folosing propria lui greutate. Veti vedeam cum foaia devine din ce in ce mai mare si mai subtire.

Cand devine prea mare pentru manevrarea aceasta, pur si simplu sa o lasati pe masa si sa trageti de marginile aluatului, de jur imprejur. Cand foaia este suficient de subtire incat se vede foarte bine prin ea ne oprim. Marginile se indeparteaza pentru ca sunt mai groase.

Se lasa foaia intreaga sau se imparte in 4 bucati si se poate utiliza dupa nevoile voastre.

Din aceast fel de aluat se face placinta dobrogeana, invartite de multe feluri dar mie imi place sa fac cu aceasta reteta strudel cu mere. Aveti deja reteta pe canal si va pun linkul la sfarsit. Aluatul este explicat si acolo, dar un pic diferit. E facut la mixer.

Sau putem face placintele / strudele mai mici.Intindem pe toata suprafata, din abundenta, unt topit, doar partea galbena, uleioasa. Punem umplutura (de mere, dovleac, branza sarata - acestea nu trebuie sa aiba multa umiditate). Impachetam umplutura in foaie astfel incat sa nu iasa pe la capete, si rulam. Nu uitam sa pensulam unt din abundenta, pe partea uscata a foii.

Le transferam intr-o tava cu hartie de copt, le ungem cu ou batut si le dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, caldura sus si jos fara ventilatie, pana cand sunt rumene si aurii.

Pofta buna dragilor! Pe data viitoare.

show more

Share/Embed