Hazır Beton Birliği Başkanı uyardı! "Türkiye'de acilen yıkılması gereken bina sayısı..."
Yeniçağ TV Yeniçağ TV
145K subscribers
2,129 views
16

 Published On Feb 14, 2020

Türkiye Hazır Beton Birliği’nin 7, Avrupa Hazır Beton Birliği’nin de 4 yıldır başkanlığını yapan Yavuz Işık, 1990 ve öncesinde yapılan binalarda bilimsel kriterlerin olmadığı, elle karıştırılan beton kullanıldığını belirterek “Bunların basınç dayanımları oldukça düşüktür. Santimetre karesine 60-80 kg yük taşıyan betonlardır. Bunlar için depreme gerek yok. Bu binalar zaman içerisinde zaten kendiliğinden yıkılıyor” dedi. Bilimsel yöntemlere göre hazırlanmayan beton ömrünün 20 yıl olduğunu belirten Işık, “2019 yılında bizim gayretlerimizle C25 beton yönetmeliği çıkarıldı. Yani bir santimetre karesine 250 kg yük taşıyan beton imal edilmeye başlandı. Bu deprem bölgelerinde olmazsa olmazdır. İstanbul’daki 3. Köprünün testlerini biz yaptık. O köprüye 100 yıldan fazla ömür tayin ettik.
Zemin etüdü, statik proje yapılır mühendis nasıl beton kullanacağına karar verir biz o betonu üretiriz. Deprem kader değildir, depreme karşı dayanıklı bina nasıl yapılır bunu konuşmamız gerekiyor. Deprem insanı öldürmez çürük bina insanı öldürür. Yüzölçümünün yüzde 70’i deprem riski altında olan bir ülkede bu çok önemli” diye konuştu.
Türkiye ve Avrupa Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık Yeniçağ’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

ÜRETTİĞİMİZ BETON DEPREME DAYANIKLI

Çok rahatlıkla söyleyebilirim ki bizim üyelerimiz Avrupa standartlarında hatta üzerinde depreme dayanıklı beton üretiyor. Türkiye Hazır Beton Birliği üyeleri 9 şiddetine dayanacak beton üretiyor. Bizim ürünün kalitesi konusunda sıkıntımız yok. Sıkıntı inşaatın yapılacağı yerin zemin etüdünün yapılmaması, işçilik ve denetim noktasında yoğunlaşıyor.
Ülkemizde imalat sektörünün yüzde 30’u inşaat sektörüne çalışıyor.
Kamuoyunda betonun çevreyi kirlettiği, ormanları ortadan kaldırdığı hatta hava kirliliğine sebebiyet verdiği iddialar da var. Siyasetçiler, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri şehirleri planlarlar bizden beton ister biz de kaliteli beton üretiriz. Tek sorduğumuz tek şey “projenin inşaat ruhsatı var mı yok mu” dur?

BİZ DENETİM YAPARIZ

4 yıldan beri Avrupa Beton Birliği Başkanlığını, 7 yıldır da Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanlığını yapıyorum. Türkiye Beton Birliği Türkiye’de üretilen betonların yapımını denetler. Üyelerimizin beton kalitelerini yılda 6 defa habersiz yapıyoruz. Yılda 1 kere de sistem denetimi yapıyoruz. Eğer standart dışı üretim varsa bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildiriyoruz. İnşaat sahibini de bildiriyoruz.

İSTANBUL’DA DENETİM YAPTIK

Bize vatandaşlarımız müracaat ettiği zaman, biz bu binaların deprem performans analizlerinizi yapabiliriz. İstanbul’da birçok binaya bu tespitlerden yaptık. Sağlam çıkan binalar da var, depreme dayanıksız binalar çürük binalar da var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının açıklamasına göre Türkiye’de 6.7 milyon konutun depreme dayanıksız olduğu tespit edilmiş. Bakanlık 6.7 milyon konutun kentsel dönüşümle acilen yenilenmesi gerektiğini söylüyorlar. 1.5 milyon konut ise aciliyet gerektiriyor.

MARMARA VAN VE DÜZCE’DE HAZIR BETON KULLANILMAMIŞ
Marmara, Düzce, Van depremi sonrasında incelemeler yaptık. Yaptığımız tespitlere göre buradaki hiçbir yapıda hazır beton kullanılmamış. Bunların çok düşük kalitede olduğunu, ayakta zor duran binalar olduğunu tespit ettik. Betonun mutlaka denetlenmesi ve kaliteli olması lazım. Van’da yaşadığımız bir olayı çok kısa olarak söylemek istiyorum: Oradaki bir binada, yıkılan bir yurtta iki öğretmenimiz şehit oldu. 100 tane öğrenciyi tahliye ettikten sonra bina öğretmenlerimizin üstüne yıkıldı. Binada yaptığımız tespitlerde ve sonrasında müteahhit ve belediyeden aldığımız bilgilerde binanın alt tabanı ile zemin betonun elle döküldüğünü üst katlarında hazır betonla döküldüğünü tespit ettik. Alt taraf kalitesiz… Mahkemeye intikal etti. Müteahhitle ilgili soruşturmalar açıldı.

BETONU DELMEK RİSKLİ

Binaların depreme dayanıklılığını test ediyoruz. Ultrasonik cihazlarımız var. Mühendislerimiz gittikleri binaları delmeden betonun kalitesini, betonun içindeki demirin korozyona uğrayıp uğramadığını tespit edip rapor hazırlıyorlar. Belli bir ücret ödeniyor. Ama ücretin ne olacağını önceden söylemek mümkün değil. Çünkü metrekareye ve yapılacak işe göre ücret değişiyor. 10 katlı bir binada 3 mühendis 10 gün cihazlarla test yapar. Bütün binanın demir haritasını çıkarması gerekiyor. Onları biz tekrar raporluyoruz. Binadaki bütün demirin haritasını çıkarıyoruz. Raporun sonuna da bu bina depreme dayanıklıdır ya da değildir diye ekliyoruz. Dayanıklıysa kaç şiddetinde bir depreme dayanıklıdır diye de belirtiyoruz. Ve Ona göre ücretlendiriyoruz. Kar amacı gütmüyoruz.

KAMU BİNALARI DENETLENMEDİ

Kamu binaların tamamını denetlemedik daha doğrusu kamu binalarından da böyle bir talep gelmedi. Bu işi yapan başka firmalar da var onlara da başvurmuş olabilirler. Konutunu denetletmek isteyenler Deprem Performans Analiz Birliğine başvuru yaptığında Türkiye’nin hangi noktasında olursa olsun biz binanın analizini yaparız. Taleplere derhal cevap veririz.

show more

Share/Embed