Topuk Dikeni İçin Egzersizler
e-fiziktedavi e-fiziktedavi
19.2K subscribers
35,132 views
353

 Published On Jul 19, 2020

Doktorunuza ve fizyoterapistinize danışmadan bu egzersizleri uygulamayın.
Videolarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.

Egzersizler kişiye özel planlanmalıdır.
Sizlere özel egzersiz planlaması için https://e-fiziktedavi.com/ üzerinden veya bu videonun altına yorum yaparak bizlere ulaşabilirsiniz.

TOPUK DİKENİ (PLANTAR FACİT)

Yetişkin bireylerde topukta oluşan ağrıların en sık karşılaşılan nedeni olarak bilinmektedir. (Topuk ağrısı şikâyeti yaşayan kişilerin yaklaşık olarak %80’in de topuk dikeni rahatsızlığı olduğunu tahmin edilmektedir.) Ayak tabanında bulunan Plantar Fasya adı verilen bağ dokunun, çeşitli nedenlerle aşırı zorlanması sonucu taban bölgesindeki yapıştığı yerde kalınlaşmasıyla topuk dikeni diye tabir ettiğimiz rahatsızlık ortaya çıkar. Tanı röntgen ile kolaylıkla konabilir.
Aşırı egzersiz yapmak, fazla ayakta kalmak, düz taban (pes planus), kilo almak, ayak bileği biyomekanik problemleri, iç tarafı desteksiz ayakkabı giymek (düz sandalet, parmak arası terlik, topuklu ayakkabı vb.) topuk dikenine sebebiyet veren etkenler olarak sıralanabilir.
Topuk dikeninin temel oluşma nedeni; Topuk üstünde tekrarlı yüklenme ve o bölgenin aşırı kullanımı sonucu mikroskobik yırtıklar oluşur. Tekrarlayan mikrotravmalar, plantar fasyanın kronik enflamasyonuyla sonuçlanır.
Diyabet (şeket) hastalarında, eklem romatizması veya eklem dejenerasyonu olan kişilerde topuk dikeni problemi daha yaygın görülmektedir.
Topuk dikeninin tedavisinde ilk olarak; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. (Amaç masajın kan dolaşımını artıcı, buzun ise enflamasyonu giderici etkisinden yararlanmaktır. *Buzun deriye doğrudan temasından kaçınılmalı ve buz uygulaması 15 dakikada sonlandırılmalıdır. Minumum iki saat geçtikten sonra buz uygulaması tekrarlanabilir.) Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılabilir. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilebilir. Masaj uygulamasıyla birlikte yumuşak tabanlı ayakkabı kullanılması sonucunda hastaların çoğunda ek tedaviye gerek kalmadan şikayetler geçmektedir.

Fizik Tedavi
Topuk dikeni rahatsızlığı yaşam kalitesini etkiler ve ağrılara sebebiyet verir. Hastaların çoğu akut dönemde tedavi yöntemlerini uygulama gereksinimi duymazlar. Kronik (uzun dönem) dönemde ağrılar yaşam kalitesini etkiledikçe özellikle yürüyememekten, ayakta duramamaktan yakınırlar. Vücut ağırlığımızın büyük çoğunluğunu taşımak zorunda olan topuklarımızın önemi aşikardır. Bu bağlamda topuk ağrısı hissedildiği an bir ortopediste muayene olunmalı ve topuk ağrısının asıl nedeni belirlenmelidir. Erken teşhis sonrası uygulanan fizik tedavi yöntemleriyle hastalığın ilerlemesi engellenebileceği gibi sorun tamamen ortadan kalkabilir. Günümüz teknolojiler ve fizik tedavi yöntemleri sayesinde kronik topuk dikeni problemi yaşan hastalarımızda da başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Başlıca uygulanan fizik tedavi yöntemleri;
Yüksek yoğunluklu lazer uygulamaları (6 ila 10 seans)
ESWT adı verilen cihazla topuk bölgesine şok dalga tedavisi (ortalama 10 seans)
Elektroterapi (US, TENS, Kan dolaşımı artırıcı akımlar)
Kortizon ya da PRP enjeksiyonları (Fizik tedavi hekimi tarafından topuk bölgesine uygulanır.)
Egzersiz ve germe yöntemleri
Buz ve masaj uygulamaları.





Kanalımıza abone olmayı unutmayın.
Music from https://freetouse.com
Track: Ikson - Sunny

show more

Share/Embed