De Rijdende Rechter - De afgebroken vliegcursus (05-03-2001)
Jeugdtelevisie Jeugdtelevisie
14.4K subscribers
25,519 views
143

 Published On Sep 1, 2021

De Rijdende Rechter, gepresenteerd door Mieke van der Weij, waarin rechter mr. Frank Visser uitspraak doet in een conflict. De zaak wordt ter plaatse beoordeeld, er volgt een hoorzitting en de zaak wordt later in de rechtszaal (de studio) gevonnist. De uitspraak is bindend en hoger beroep is niet mogelijk en alle partijen gaan vooraf akkoord. In deze aflevering: cursusgeld terugkrijgen van vliegschool.

1. Op of omstreeks 26 augustus 1999 is een overeenkomst tussen partijen tot stand gekomen. Seppe Air-Service heeft zich toen verplicht om aan Van Hassel theoretisch onderricht te geven voor het besturen van vliegtuigen. Het betreft hier de theorie opleiding IPA b2/B1, cursus 1999/2000.

2. Voorafgaande aan het sluiten van de overeenkomst heeft Van Hassel een informatiebrochure van Seppe Air-Service ontvangen over de opleiding. In die brochure wordt geadviseerd om voor het begin van de cursus een vlieg-medische keuring op B2/B1 niveau te doen bij het NLRGC te Soesterberg, dit om teleurstellingen te voorkomen. Van Hassel heeft deze keuring niet aangevraagd.

3. Verder hebben partijen voor het sluiten van de overeenkomst diverse keren met elkaar over de opleiding gesproken, zowel telefonisch als (eenmaal, op 25 augustus 1999) in persoon bij Seppe Air-Service op kantoor. Daarbij is Van Hassel onder meer uitgelegd wat de studiebelasting was.

4. Op 30 augustus 1999 heeft Seppe Air-Service een factuur aan Van Hassel gestuurd, met de volgens Seppe Air-Service toepasselijke algemene voorwaarden. De kosten van de cursus beliepen ƒ 14.900,--. Voor de door Seppe Air-Service bij te leveren studieboeken moest ƒ 1.765,-- worden betaald. Van Hassel heeft betaald. De boeken heeft hij slechts voor een deel ontvangen.

5. Vanaf 27 september 1999 is Van Hassel de lessen gaan volgen. Eind oktober 1999 heeft hij echter laten weten het niet te kunnen bolwerken. Afgesproken werd toen, dat hij minder vakken zou gaan volgen, waardoor de studie wel langer zou gaan duren.

6. Per faxbericht van 3 januari 2000 heeft Van Hassel aan Seppe Air-Service laten weten helemaal met de opleiding te willen stoppen. Hij vroeg om een financiële compensatie, die hem evenwel door Seppe Air-Service is geweigerd.

7. Ingevolge het bepaalde in artikel 5 van de volgens Seppe Air-Service toepasselijke algemene voorwaarden is het zo, dat cursusgelden niet "kunnen" worden gerestitueerd. In situaties van overmacht is het ter beoordeling van Seppe Air-Service of er toch tot restitutie van (een deel van) de cursusgelden kan worden overgegaan.

8. Blijkens doktersattest van 10 maart 2000 heeft Van Hassel zich op 7 november 1999 bij de weekend-dokter vervoegd met klachten behorend bij een "hyperesthetisch emotioneel syndroom" . Naar de indruk van de dienstdoende dokter leek Van Hassel oververmoeid en heel gespannen.

9. Blijkens een doktersattest van 15 maart 2000 heeft de huisdokter van Van Hassel verklaard, dat betrokkene volgens hem psychisch niet geschikt is voor een opleiding tot piloot. De dokter heeft Van Hassel jarenlang als huisarts gevolgd voor een assertiviteitsprobleem, waarvoor patiënt een tijdlang anti-depressiva heeft genomen. Met de gecombineerde stress van zijn huidige werkkring en de opleiding tot piloot dreigde hij opnieuw te decompenseren.

Datum hoorzitting: 21 november 2000
Plaats hoorzitting: Bosschenhoofd (vliegveld Seppe)
Datum uitspraak: 30 december 2000
Plaats uitspraak: Hilversum

Graag een fragment geüpload zien? Zet het in de reacties!
#DeRijdendeRechter

show more

Share/Embed