Ο Τρωικός Πόλεμος, ο πολυμήχανος Οδυσσεύς και ο πάνσοφος Παλαμήδης – Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη
Fryktories Web Channel Fryktories Web Channel
82.4K subscribers
30,435 views
0

 Published On Premiered Dec 7, 2019

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία "Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, Ο ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΣΟΦΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ".

Ομιλήτρια: ΕΛΕΝΗ ΩΡΕΙΘΥΙΑ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗ, πτυχιούχος Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών, διδάσκαλος αρχαίων ελληνικών, συγγραφέας.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2019, στο Κέντρο Ελευσινιακών Μελετών «ἡ Δάειρα», στην Ελευσίνα.
---------------------------------------------------------------------------------
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ο ήρωας του Τρωικού πολέμου Παλαμήδης υπήρξε σπουδαίος εφευρέτης και μεγίστη διάνοια. Οφείλουμε σε αυτόν το αλφάβητο, τους αριθμούς και πολλά άλλα σημαντικά επιτεύγματα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτόν, καθώς τον φθονούσε - και εν τέλει τον εξόντωσε με δόλιο τρόπο - ο Οδυσσεύς.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αναφέρεται καθόλου στα έπη του Ομήρου. Αναφέρεται, όμως, σε πλείστες άλλες πηγές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, οι οποίες παρατίθενται στην εν λόγω διάλεξη.

---------------------------------------------------------------------------------
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ

Η Ελένη-Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης και διαμένει στον Πειραιά.

Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάσκαλος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης, της Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Μυθολογίας για παίδες, εφήβους και ενήλικες επί 11 συναπτά έτη.

Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κατασκευές, παιχνίδια με κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα.

Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 3-12 ετών, το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχει επισκεφθεί Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Δημοτικά Σχολεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα (Κέρκυρα, Γρεβενά, Πρέβεζα, Πάτρα, Μεσολόγγι κ.α.), ώστε να διαδώσει την σπουδαιότητα της Ετυμολογίας, της Μυθολογίας και της Φιλοσοφίας.

Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἐτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων.

Είναι μέλος της Διεθνούς Ενώσεως για την Διάδοση των Αρχαίων Ελληνικών Ονομάτων και έχει συγγράψει άρθρα φιλοσοφικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που έχουν εκδοθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Συνεργάζεται με το διαδικτυακό κανάλι "Φρυκτωρίες", όπου αναλύει κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και πραγματοποιεί τηλεοπτικές περιηγήσεις σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Συνεργάζεται με τους Οργανισμούς "Νηρωή" και "The Greek Story" μέσω των οποίων πραγματοποιεί σεμινάρια Ετυμολογίας, Φιλοσοφίας και Μυθολογίας σε τουρίστες ή αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα.

Είναι μέλος του μουσικού συγκροτήματος “ΣΑΟΣ” (SAOS), το οποίο μελοποιεί αρχαίο ελληνικό λόγο χρησιμοποιώντας ελληνικά παραδοσιακά όργανα.

---------------------------------------------------------------------------------
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την κα Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής και το Κέντρο Ελευσινιακών Μελετών «ἡ Δάειρα» για την ζεστή του φιλοξενία.
---------------------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net

show more

Share/Embed