ERTESİ GÜN HAPLARI ZARARLI MIDIR? İÇ ÇAMAŞIRINDAN GEBE KALIR MIYIM? | DR. DİLEK USLU'YLA SORU-CEVAP
Rayka Kumru Rayka Kumru
130K subscribers
328,841 views
3.9K

 Published On Mar 6, 2020

Ertesi gün hapları zararlı mıdır? Spiral kimlere takılır? Acil durumlarda ne yapılır? Gebelik nasıl gerçekleşir? gibi sorularınızı işin uzmanına, Op. Dr. Dilek Uslu'ya sordum.

●●●●●●●●●●●●●●●●●●●

Instagram -   / raykakumru  
Twitter -   / raykakumru  
Website - https://www.raykakumru.com/
tabukamu - http://www.tabukamu.com/
Regl Hikayeleri - https://www.reglhikayeleri.com/

●●●●●●●●●●●●●●●●●●

Dr. Dilek Uslu:
Instagram:   / op.dr.dilekuslu  
Websitesi: http://www.mutlukadinim.com/AnaSayfa

●●●●●●●●●●●●●●●●●●

Konuyla ilgili özet ve akademik kaynaklar :
● Genellikle “ertesi gün” hapı olarak bilinen acil kontraseptifler, planlanmamış gebeliği önlemede etkilidir. “Ertesi gün hapı” terimi yanıltıcıdır; acil kontraseptifler ertesi sabah değil korunmasız cinsel ilişkiden hemen sonra alınmalıdır. Ulipristal'in etkinliği 120 saate kadar etkilidir. Hem levonorgestrel içeren hem de kombine acil kontraseptif haplar (hem östrojen hem progesteron içeren haplar) için, etkinlik 72 saat sonra azalır; bu nedenle ne kadar erken alınırsa, plansız hamileliği önleme şansı o kadar yüksek olur. Progesteron içeren acil doğum kontrol hapları östrojen içeren acil doğum kontrol haplarından daha etkili ve daha iyi tolere edilir. Acil kontraseptifler düzenli bir korunma şekli olarak kullanılmamalıdır. Bu haplar cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlamazlar.
Celia et al. (2018) Clinical Pharmacology of Hormonal Emergency Contraceptive Pills. Int J Reprod Med.

● Acil doğum kontrolü için ulipristal asetat (UPA) alındıktan hemen sonraki gün sadece progesteron içeren doğum kontrol hapına başlandığında ertesi gün hapının gebelik önleyici özelliğinin azaldığı farmakodinamik etkileşim saptanmıştır.
Brache et al. (2015). A prospective, randomized, pharmacodynamic study of quick-starting a desogestrel progestin-only pill following ulipristal acetate for emergency contraception. Hum Reprod.

● Ertesi gün haplarının doğum kontrolü amacıyla doğum kontrol hapları gibi uzun süre kullanılması güvenli ama etkili değildir. Ertesi gün hapları sadece acil durumlarda kullanılmalıdır.
Kraus & Hooper-Lane (2017). Are oral emergency contraceptives a safe and effective form of long-term birth control? J Fam Pract.

● Levonorgestrel alan obez kadınlarda levonorgestrelin maksimum konsantrasyonunun düştüğü, ulipristal alan obez kadınlarda ise ulipristal konsantrasyonunun değişmediği saptanmıştır.
Praditpan et al. (2017). Pharmacokinetics of levonorgestrel and ulipristal acetate emergency contraception in women with normal and obese body mass index. Contraception.

● Acil Korunma yöntemlerine ulaşmanın kolaylaşması cinsel aktivite olasılığında azalma ve çok eşlilikte azalmayla ilişkili bulunmuştur.
Atkins & Bradford (2015). Association between Increased Emergency Contraception Availability and Risky Sexual Practices.Health Serv Res.

●●●●●●●●●●●●●●●●●●

Rayka Kumru Kimdir?
Seksolog, danışman ve eğitmen Rayka Kumru, uluslararası ve yerel projelere içerik, kültürel uyarlama, kapsamlılık ve bilimsel tutarlılık üzerine danışmanlık vermekte, proje geliştirme, iletişim stratejisi ve araştırma konularında markalarla iş birliğinde çalışmaktadır. The University of British Columbia’da Sosyoloji ve Cinsellik Bilimleri lisans eğitimi, Curtin University’de Seksoloji Yüksek Lisansı, ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Pazarlama İletişimi Yüksek Lisansını tamamlamıştır. Kanada'da Options for Sexual Health'in Cinsel Sağlık Eğitmenlik Eğitimi'ne katılma hakkı kazanmış ve 2018'de programda mezun olmuştur.

●●●●●●●●●●●●●●●●●●

Dr. Dilek Uslu Kimdir?
Op. Dr. Dilek Uslu , Galatasaray Lisesi' nde orta ve lise eğitimini tamamladıktan sonra, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tip Fakültesi' nde Tıp Doktorluğu eğitimine başladı ve 1995 yılında mezun oldu. 1996 yılında başladığı Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlık eğitimini İstanbul Bakırköy Kadın Hastalıkları-Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2000 yılında tamamladı. Aynı yıl, Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği' nde göreve başladı. 2007 yılında " İleri Jinekolojik Laparoskopi " konusunda Fransa'nın Strasbourg Üniversitesi' ndeki eğitiminin ardından, ülkemize dönerek 2008-2010 yılında Antalya Medical Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği' nde çalıştı. 2011 ESSM derneğinin Oxford ve Milano'da ki Cinsel Tıp Okuluna devam etti. 2012 yılında ESSM'nin düzenlediği sınavı başarıyla geçerek Cinsel Tıp Doktoru Uzmanlık Belgesi aldı.

show more

Share/Embed