Serebral Palsili Çocuklarda Tek Ayak Üzerinde Denge Egzersizi
e-fiziktedavi e-fiziktedavi
19.2K subscribers
3,376 views
42

 Published On Feb 16, 2022

Bu videoda serebral palsili çocuklarda denge ve koordinasyon egzersizlerine örnek olabilecek bir egzersiz paylaştım.
Beğenmeyi ve Abone olmayı unutmayın :)




SEREBRAL PALSİ (CP)


Serebral palsi, gelişmekte olan cenin veya yenidoğan bebeğin beyninde meydana gelen, ilerleyici olmayan, aktivite kısıtlılıklarına yol açan, hareket ve postür gelişimindeki kalıcı bozukluklardır.
Serebral palside hamilelikteki risk faktörleri; Tiroid hastalıkları, annenin önceki düşükleri, annenin hamilelikte geçirmiş olduğu kızamıkçık, nöbetler, çoğul gebelik, yüksek kan basıncı, 2000 gramdan az doğumlar.
Serebral palside doğum sürecindeki risk faktörleri; Doğum asfiksisi (bebeğin doğum sırasında oksijensiz kalması), düşük doğum, perinatal kanamalar (doğumdan hemen önce başlayan kanama), zor ve müdahaleli doğumlar.
Serebral Palsi’de doğum sonrası risk faktörleri; yenidoğan sarılığı, yenidoğan enfeksiyonları, kafa travması, merkezi sinir sistemi enfeksiyonları, havale, şuur kaybı.
Serebral Palsinin Erken Dönem Belirtileri
Çocuk yaşına göre beklenen motor gelişimi gösteremez. 3 aylıkken başını tutamayan, 6 ay civarında oturamayan, 8. Ayda dönemeyen, 18 aylıkken yürüyemeyen çocuklar mutlaka Serebral palsi açısından değerlendirilmelidir. Bebeklerde 12. Ay civarında kasılmalar, 24 ay civarında ise el ve ayak kaslarında istemsiz hareketlerle ortaya çıkan bir sendrom ile belirginleşir. Bebeklik döneminde hafif uyarılara karşı şiddetli cevap verme (irritabilite), zayıf emme, konuşma ve yutma da zorluklar, titreme veya istemsiz hareketler, denge ve koordinasyon eksikliği, asimetrik postür, W oturuşu, el dominans gelişiminin 1 yaşından önce belirginleşmiş olması, ayakta tutulduğunda bacakların çaprazlaşması Serebral palside erken dönem belirtileri arasındadır.
Serebral Palsi Tipleri
1) Spastik Serebral Palsi
-Hemipleji: Vücudun sağ veya sol yarısında tutulumun olması.
-Dipleji: İki bacakta belirgin, kollarda hafif tutulumun olması.
-Quadripleji: Baş, boyun, gövde kasları, kollar ve bacaklarda tutulumun olması.
2)Diskinetik Serebral Palsi
-Atetoz: Yüz, dil, eller ve ayaklarda tutulumun olması.
-Distonik: Boyun, el ve ayaklarda tutulumun olması.
3)Ataksik Serebral Palsi: Baş kontrolünün zayıf olması, dengeyi korumada ve yürümede bozuklukların olması.
4)Mikst Serebral Palsi: Spastik, diskinetik ve ataksik tutulumların bir arada olması.

SEREBRAL PALSİ REHABİLİTASYONU
Bebeklik döneminden başlayarak erişkin döneme kadarki geçen sürede hedef her zaman serebral palsili bireyin fonksiyonel kapasitesinin izin verdiği ölçüde kendi çevresinde ve yaşadığı çevresel koşullarda bağımsız olmasını sağlamaktır. Çocuklar ve aileler için özel hedefler belirlemek gerekir. Hedef belirlerken çocuğun ve ailenin beklentileri, değerleri, ihtiyaçları ve istekleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Fizyoterapi uygulamaları, bebeklerde aile eğitimi ile duyu ve motor hareketleri kolaylaştırmaya ve becerilerin desteklenmesine odaklanmalıdır. Özellikle erken dönemde verilen dokunsal, işitsel, görsel ve denge duyu uyarılarının ve eğitimlerinin iyi bir motor beceri ortaya çıkarmada etkin yöntemler olduğu bilinmelidir. Bu uyaranlar; bebeğin başkaları ile etkileşimini, oyun yeteneklerinin gelişimini ve çevreyi keşfetmelerini sağlamaktadır.
Serebral palsili bireylerde günlük yaşam aktivitelerine katılım ergenlik döneminde daha zordur. İlerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan bağımsız hareketteki kısıtlılıklar, motor performans ve dayanıklılıktaki yetersizlikler, kendine bakım becerilerindeki yavaşlama birey üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Bu durumda çevresel ve toplumsal faktörlerin düzenlenmesi, toplumsal kısıtlılıklar ve okul imkanlarındaki yetersizliklerin giderilmesi için erişim engellerinin azaltılması rehabilitasyon başarısını olumlu yönde etkilemektedir.

show more

Share/Embed