Şarabın Tarihi: Medeniyetlere Etkisi |Pelin Batu ile Bunu Bilin İstedim #19
Biz10 TV Biz10 TV
76.6K subscribers
33,793 views
1.2K

 Published On Jul 20, 2020

Biz10 TV'de Pelin Batu'nun sunduğu Bunu Bilin İstedim programının bu haftaki konusu binlerce yıllık medeniyetler üzerinde etkisi bulunan ''Şarabın Tarihi''

Şarabı anlatırken Kafkas, Akdeniz ve Ortadoğu coğrafyasında eski mitoslara, üzümün medeniyetler üzerindeki etkisine girmemiz gerekiyor. Hikâyemiz altuni, hikayemiz vişne çürüğünün zengin renklerinde olacak.
Macera dolu mitlere dalmadan önce şarabın tarihteki yerini saptamak iyi olur diye düşünüyorum.

Araştırmacılar şarabın ilk kez Gürcistan ve Ermenistan civarında fermente edilip içildiğini düşünüyorlar. Yakın bir tarihte Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te bulunan iki arkeolojik sitede 8000 yıllık 8 tane çömleğin içinde şarap kalıntılarına rastlandı. Bu keşifle birlikte şarabın dünyada ilk kez Gürcistan’da görüldüğü kanıtlanmış oldu.

7000 önceye dayanan ilk şarap kalıntıların İran’da ve pirinç/üzüm ve bal karışımından yapılmış bir şarap Çin’de bulunmuştu.
Ermenistan’da yapılan kazılarda ise tarihi MÖ 4100 yıllarına giden şarap kalıntıları Areni 1 mağarasında bir şarap imalathanesi bulunmuş böylece buradaki şarap tarihi 6000 yıllıktır.

Anadolu’da yapılan kazılarda üzüm çekirdeklerine MÖ 8400-8200 yılları arasında rastlanmıştır.
Şarap Kafkaslardan İran, Mezopotamya ve Anadolu’ya yayılmış, buralardan da Akdeniz havzasına sıçramıştır. Şarap MÖ 4500’lü yıllarda Balkanlara, oradan da Trakya, Yunanistan ve İtalya’ya ulaşmış, bu sıralarda da domestike edilmiştir. Zaman geçtikçe şarap yaygınlaşmış, bazı yerlerde asaletin sembolü haline dönüşmüştür.

Fakat Şarabın eski insanlar için bir zevk-ü sefa ürünü olmadığının altını çizmem lazım- şarap aslında ekmek kadar elzem bir içecektir çünkü türlü türlü mikrop ve bakterinin özellikle de sıcak iklimlerde su içmek güvenli değildir- oysa şaraptaki alkol mikropları öldürür, daha risksizdir. Antik Roma’da bir kişinin günde ortalama 1 litre şarap içildiği hesaplanmış. Kutsal metinlerde ekmek ve şarap ibaresinin önemini bu açıdan da okuyabiliriz. Eskiden sefere çıkan orduların ve seyyahların sularına şarap katıp içme alışkanlığı bilinir, böylece kendilerini korumuş olurlar.

İmparatorluk paganizmden Hristiyanlığa geçince şarap ritüellerini de taşıdılar, dini ayinlerinden İsa’nın kanını şarap sembolize etmeye başladı.
Ortaçağlarda rahipler manastırlarında şarap yapma tekniklerini mükemmelleştirdi ve bugün kullanılan pek çok tekniği geliştirdi.

Pelin Batu ile Bunu Bilin İstedim her Pazartesi ve Cuma #Biz10 TV'de.

#pelinbatu #bunubilinistedim #şarap #şarabıntarihi

👉Kanalımıza Abone Olmayı unutmayın: https://bit.ly/32a3X9D
👉 Kanlımıza Üye Olarak Bizlere Destek Olabilir Üyelik Fırsatlarından Yararlanabilirsiniz    / @biz10tv  

Biz10 TV'nin diğer videoları:

🔹Pelin Batu ile Batu Yakası videoları: https://bit.ly/2pmcIQA
🔹Adem Metan ile Medya Söyleşileri: https://bit.ly/2PM8ZXl
🔹İsmail Saymaz ile Haftanın Manşeti: https://bit.ly/337mwwa
🔹Özel Röportajlar: https://bit.ly/2N4v55h

Türkiye'nin yeni medyası Biz10 TV

Biz10 TV ile politikadan spora, medyadan teknolojiye kadar tüm gelişmeleri; tarafsız, yorumsuz ve en hızlı şekilde takip edebilirsiniz.

Sokak röportajları, özel röportajlar, dosya haberler, ajanslardan düşen son dakika ulusal ve yerel haberler, en özel videolar ile Biz10 TV'de!

Gündemi tek bir adresten takip etmek için:
📍Twitter:   / biz10tv  
📍Facebook:   / biz10tv  
📍Instagram:   / biz10tv  

show more

Share/Embed