Reziliența prin cultură. Armand Goșu | DOI ANI DE RĂZBOI. INVAZIA RUSIEI ÎN UCRAINA
Editura Spandugino Editura Spandugino
3.94K subscribers
22,644 views
827

 Published On Premiered Mar 16, 2024

Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară.

Cum se explică faptul că, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, nu era unanim acceptată ideea că situația – tensionată încă din anul 2014 – avea să degenereze într-un adevărat război? Am putea spune că au existat mai multe niveluri de conștientizare a acestui conflict armat? Ce se vede mai bine în exterior, inclusiv în spațiul românesc: războiul așa cum este el sau bruiajul lui, adică narațiunile de acoperire a acestuia? O asemenea formă de război hibrid este ceva cu totul nou în evoluția confruntărilor militare? Se duce, oare, o luptă între vechea ordine și pulsiunile unei noi ordini mondiale? În ce fel este afectată societatea românească de ceea ce se întâmplă acolo? În suita de dialoguri care se subsumează seriei de conferințe „Justiția memoriei”, profesorul Armand Goșu, doctor în istoria Rusiei și specialist în spațiul estic, și Cristian Pătrășconiu, publicist și scriitor, ne propun o reflecție densă și lucidă asupra evenimentelor declanșate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, reliefând importanța cunoașterii adevărului despre acest război și a implicațiilor sale profund umane, dincolo de percepția mediatică și distorsiunile propagandistice prilejuite de extinderea lui hibridă prin intermediul rețelelor de comunicare.

0:00 Armand Goșu – DOI ANI DE RĂZBOI. INVAZIA RUSIEI ÎN UCRAINA

0:13 Skip Intro

7:33 „Se întâmplă că țări întregi, societăți întregi citesc într-o grilă greșită evenimentele din Est. Fie, de pildă, trec de partea Rusiei, în cazul Ungariei – Ungaria și Slovacia își asumă, practic, foarte precis o anumită poziție publică de susținere a Rusiei, a intereselor Rusiei –, fie [prin] anumite «cozi de topor», în anumite momente-cheie...”

14:55 „E aparent ca un război clasic, pentru că sunt elemente de război clasic, dar avem și un război semi-modern în același timp. Eu cred că, de pildă, felul în care se desfășoară luptele în aceste luni setează un anumit standard de putere al războiului secolului XXI...”

23:37 „În același timp, Putin consideră că nu luptă cu Ucraina, consideră că luptă cu Occidentul. El luptă împotriva tuturor țărilor care se simt parte a lumii euroatlantice. România, care se simte și ea parte a acestei lumi, e vizată direct de Putin, prin apartenența ei la această lume.”

30:58 „Nu neapărat se luptă Estul cu Vestul. Se luptă democrația cu dictatura. Se luptă regimul autoritar, care ține mai degrabă de trecut și care vrea să controleze viața omului, vrea să controleze până ce se întâmplă în viața sexuală... Până la urmă, asta-i marea bătălie care se dă acum: pentru control. Dar vrea să-ți controleze corpul tău.”

36:49 „Totul e 𝘴𝘤𝘩𝘪𝘻𝘰 acolo. Problema e că, în tipul ăsta de regim care există în Rusia, nici nu poți discuta lucrurile astea, nici nu le poți pune la îndoială. Totul ține de felul în care tu te raportezi la putere. Puterea nu greșește niciodată. Tu ești nimic, puterea e totul. Tu nu contezi.”

43:33 „Generația noastră, care aveam 22 de ani când s-a prăbușit regimul Ceaușescu în România – viața de adult, cea mai mare parte a ei, am trăit-o într-o 𝘱𝘢𝘹 𝘢𝘮𝘦𝘳𝘪𝘤𝘢𝘯𝘢, într-o lume pe care, înainte, în primii ani de viață sub Ceaușescu, a fost imposibil s-o imaginăm: o perioadă de pace, de prosperitate. Niciodată în România, în Europa nu s-a trăit atât de bine...”

Conferința susținută de Armand Goșu poate fi urmărită aici:    • Justiția Memoriei. Armand Goșu | DOI ...  

show more

Share/Embed