Psikolojik Rahatsızlık İman Zayıflığı Mıdır? | Cezaevinden Soru Cevap | Halis Bayancuk Hoca
Tevhid Dersleri Tevhid Dersleri
165K subscribers
50,322 views
2.2K

 Published On Aug 8, 2019

Tevhid Dergisi 81. sayısı cezaevinden soru cevap bölümünde Halis Bayancuk Hoca Psikolojik rahatsızlık iman zayıflığı mıdır?
Bir Müslim’in psikolojisi bozulur mu?
gibi soruları yanıtlıyor

Diğer sosyal medya hesaplarımızdan yayınlamadığımız özel paylaşımlarımızdan güncel olarak haberdar olmak için linke tıklayarak WhatsApp hattımıza abone olabilirsiniz; https://bit.ly/2xHiHzN

İnsan yalnızca et, kan ve kemik değildir. Biyolojik yapısından öte onun ruhi bir boyutu vardır. Bizim “insanın ruh yapısı” dediğimiz boyuta, onlar insan psikolojisi diyorlar. Sorunuzu şöyle de çevirebiliriz:

Bir Müslim’in ruh sağlığı bozulabilir mi?

Evet, bozulabilir. Beden sağlığına dikkat etmeyen birinin beden sağlığı nasıl bozuluyorsa, ruh sağlığına dikkat etmeyenin de ruh sağlığı bozulur.

Ruh sağlığının bozulması ne demektir?
Kişinin duygu ve düşüncelerinde itidalin dışına çıkmasıdır. İnsanı insan yapan hâlleri ,ifrat ve tefrit halinde yaşamasıdır. Örnek verecek olursak; insan sevgisi ve öfkesiyle, hüznü ve neşesiyle, hayalciliği ve gerçekçiliğiyle, güzel düşünce ve kötü düşüncesiyle… insandır. Bu hâlleri normal sınırlarda yaşıyorsa o insan normaldir. Bunlardan biri karaktere renk veren bir yoğunlukta da olabilir. Çok neşeli bir insan, içe dönük bir insan… ancak bunlardan biri hayatın her alanına sirayet etmişse orada bir dengesizlik vardır.

Ruh sağlığını korumak için ne yapmalı?

a. Ruhu ihtiyacı olan gıdalarla beslemeli .
“Ruh, beden gibidir” dedik. Bedenin sağlık için gıdaya ihtiyacı olduğu gibi, ruhun da gıdasına ihtiyacı vardır. Nedir bu gıda? Allah tarafından meşru kılınan her ibadet ruhun gıdasıdır. İlk sırada farzlar gelir. Farzlar temel besin maddelerini içerir. Onlarsız bir ruh sağlığı düşünülemez. İkinci sırada Allah Resûlü’nün sünnetleri gelir. Sünnetler, bağışıklık sistemini koruyup güçlendiren takviye besinler gibidir.

Mutmainlik nedir?
Kalp huzurudur. Kalbin gereksiz korku, kaygı ve hüzünden arınmasıdır. O gereksiz duygular ki; insanın enerjisini emer, onu tembelleştirir ve ağırlaştırır. Zikir kalbe Allah’a güveni, O’na dayanmayı, O’nun azametini, O’nun rahmetiyle mutlu olmayı aşılar. Kalbi rahatlatıp mutmain kılan, gereksiz yüklerinden arındıran budur.

Zikirden uzak bir kalp; korkmaması gereken şeylerden korkar, Allah’ın güvencesi altında olan şeylerden endişe eder, dünyası ve ahireti için faydasız şeylere rağbet eder… Huzur bulamaz… Durduğu an kendi ruhi boşluğu içine düşer… Boşluktan çıkmak için aynı yanlışları tekrar eder… Yanlışlar ruh boşluğunu derinleştirir…

b. Ruhu zararlı şeylerden korumalı.
Ruh doğru gıdalarla beslendiği gibi zararlı gıdalardan korunmalıdır. Ruhun zararlı gıdası Allah’ın (cc) yasakladığı her şeydir. Yasaklar/haramlar ruhu zehirleyen ve dengesini bozan birer illettir.

c. Ruhsal dengeyi bozan kişilerden/topluluklardan sakınmalı.
İnsan, El-Hâlık, El-Musavvir, El-Bedî, El-Bâri ve El-Fâtır isimlerinin bir tecellisidir. Her şeyi bir ölçüyle yaratan Allah, biyolojik ve ruhsal boyutuyla insanı da bir ölçüyle yaratmıştır. İnsan, bu ölçüye uygun davranır ve ölçüye uygun muamele görürse dengede kalır.

Psikolojik/ruhsal yardım alabilir miyiz?
Evet, alabiliriz. Nasıl ki bir hastalıkta doktora gidiyor ve şifayı Allah’tan bekliyorsak; ruhsal bir hastalıkta ilgili doktora gidip şifayı Allah’tan bekleriz.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da ölçümüz; İslami hassasiyeti olan uzmanlar seçmektir. Şayet psikolojik değerlerle İslami değerler çatışırsa İslami çözüm önerileriyle tedaviye devam etmektir.

Benim şahsi tavsiyem şudur:
Psikolojik sorun yaşayanlar öncelikle dua ve istiğfara yönelmeli; çokça dua ve istiğfarla ilahi yardıma talip olmalıdır. Şayet sonuç alamazlarsa bir bilene danışmalı, insana dair tecrübesi olan bir büyükle konuşmalıdırlar. Yine sonuç alamıyorlarsa Allah’tan korkan ve İslami hassasiyetleri olan bir uzmana danışmalıdırlar.

ÖNEMLİ BÖLÜMLER
00:13 Psikolojik rahatsızlık iman zayıflığı mıdır?
00:35 Bir Müslim’in ruh sağlığı bozulabilir mi? Ruh sağlığının bozulması ne demektir?
02:04 Ruh sağlığını korumak için ne yapmalı?
02:07 Ruhu ihtiyacı olan gıdalarla beslemeli
02:43 Farzlar ihmal edilirse ruha nasıl etki eder?
04:11 Mutmainlik nedir?
05:58 Ruhu zararlı şeylerden korumalı
08:06 Ruhsal dengeyi bozan kişilerden/topluluklardan sakınmalı
10:02 Psikolojik yardım alabilir miyiz?

Cezaevinde olan Halis Hoca'mıza (Ebu Hanzala) soru sormak için videonun yorum kısmına yazabilir veyahut kendisine doğrudan mektup gönderebilirsiniz.

İletişim/Mail adresi: [email protected]
Ebu Hanzala Hoca'mızın mektup adresi: "Halis Bayancuk - Silivri Kapalı Cezaevi (9 No'lu) - Silivri / İSTANBUL"

Ebu Hanzala Hoca Kanalı için;
https://bit.ly/2XzV7jZ

Tevhid Meali İçin:
https://tevhidmeali.com/

Bütün Videoları İzlemek İçin;
https://tevhiddersleri.org/

Şeri sorularınızı [email protected] mail adresi üzerinden sorabilirsiniz.

#Psikoloji #Ruhsal #TevhidDergisi
ebu hanzala hoca

show more

Share/Embed