#LearnHowToMountain
Costin Miu Costin Miu
5.31K subscribers
14,360 views
447

 Published On Dec 10, 2018

Echipamentul montan de calitate e scump. Sunt Costin Miu, sunt ghid montan, și astăzi vorbim despre cum ar trebui întreținut acest echipament.

Camelbak-ul.
Vă aduceți aminte despre el din episodul despre hidratare. Dacă vă vine să credeți, camelbak-ul meu are 5 ani și a ajuns la vârsta asta pentru că am avut grijă de el. Oricum, e fabricat dintr-un plastic special tratat împotriva mirosurilor, dar dacă îl lăsați cu apă în el o perioadă îndelungată, s-ar putea să aveți surprize. Cum îl curăț eu? În primul rând, de câte ori vin de pe munte, scot apa din el, îl spăl și-l șterg în interior. Apoi, suflu apa din furtun și din muștiuc.

Jachetele și pantalonii cu membrană Goretex sau cu orice altă membrană împotriva umidității
NU se spală cu detergenți convenționali, pentru că aceștia distrug, pur și simplu, membranele impermeabile și respirabile. Folosiți pentru spălarea lor detergenții speciali, soft, pe care îi găsiți la magazinele de outdoor. Dacă, după spălare, le și clătiți cu o soluție pentru reimpermeabilizare, cu atât mai lungă le va fi viața.

Încălțămintea de munte
e expusă apariției mirosurilor neplăcute, pentru că o folosiți în regim de efort mare, care generează transpirația picioarelor. Folosiți spray-urile împotriva ciupercilor care se pot dezvolta în interior și care provoacă mirosurile neplăcute. Nu spălați încălțămintea de munte la mașină, decât dacă specificațiile de pe etichetă permit acest lucru. Altfel, o veți distruge. Curățați stratul superficial de noroi uscat sau praf cu o perie, apoi ștergeți-i cu o cârpă umedă. Nu-i uscați foarte aproape de foc sau orice altă sursă de căldură.

Fermoarele.
Indiferent că e vorba despre cele de la rucsac, de la jachete sau de la bocancii cu parazăpezi incluse, e bine să le ungeți, din când în când, cu un gel cu silicon. Astfel, alunecarea va fi mai ușoară, deci le veți prelungi durata de viață.

Colțarii.
Când veniți cu ei de pe munte, spălați-i sub jet puternic de apă și uscați-i. Fiind din oțel, în timp vor apărea ușoare pete de rugină. Nu vă faceți griji, sunt superficiale. De asemenea, aveți grijă la ascuțimea colților, mai ales după ture pe teren mixt, gheață + stâncă. Când se tocesc, trebuie ascuțiți, preferabil de către cineva care se pricepe. Nu-i ascuțiți la polizor, riscați să decăliți oțelul.

Tips & tricks.
Cum ferești apa de îngheț? Iarna, inevitabil, apa din camelbak îngheață, chiar dacă folosiți manșoanele de izopren. Pentru a preveni asta, după ce beți, suflați înapoi apa care rămâne pe furtun, iar muștiucul băgați-l în interiorul hainelor, printre guler și gât.

Care e termosul potrivit?
Există două modele de termos: cele mai ieftine, cu capac care se înfiletează/desfiletează, pur și simplu, și cele care au acel buton care se apasă pentru a lăsa lichidul din interior să iasă. Dezavantajul primului e că iarna, din cauza presiunii provocate de lichidul fierbinte dinăuntru (mai ales la altitudine) și a frigului care contractă diferit materialele, există posibilitatea să se blocheze acel capac, punându-vă în imposibilitatea de a folosi termosul.

Cum te legi la șireturi astfel încât să nu ți se tot dezlege?
Înainte de fundă, fă un nod dublu. În cazul șireturilor cu care vine încălțămintea de munte, ele sunt fabricate astfel încât elimină pericolul de a se strânge prea tare ca să mai desfaci nodul, ca la cele de bumbac.

Cum protejezi bateriile de frig?
Se știe că frigul descarcă mult mai repede bateriile. De aceea, e indicat să le ții nu în rucsac, ci aproape de corp, în haine. Pe timpul nopții, ia cu tine în sacul de dormit tot ceea ce înseamnă frontală, baterii de rezervă, power bank, telefon, gps etc. Ca să nu mă trezesc cu ele pe sub coaste, eu le pun pe toate într-un mic săculeț.

show more

Share/Embed