حسن زیرک زیرنویس فارسی|گەوهەرێ(گوهر)| Hasan zirak-Gawhare
KURDOGRAPH KURDOGRAPH
1.34K subscribers
11,292 views
112

 Published On May 17, 2023

آهنگ زیبای گوهر(#گوهەرێ) با #زیرنویس_فارسی از استاد #حسن_زیرک تقدیم شما عزیزان میشود

#biography
حسن زیرک (زادهٔ ۸ آذر ۱۳۰۰ – درگذشتهٔ ۵ تیرماه ۱۳۵۱ #بوکان) خوانندهٔ اهل کردستان ایران بود. حسن زیرک با ضبط تعداد زیادی از آوازهای سنتی سبب حفظ و نگهداری این آثار فرهنگی از گزند فراموشی شد.از او بیش از ۱۰۰۰ ترانه و آواز به یادگار مانده‌است
حسن زیرک نفوذ فرهنگی مهمی نه تنها در کُردها بلکه در همسایگان فارس، ترک و لر نیز داشته‌ است و ترانه‌های حسن زیرک در رادیو کردی بغداد، رادیو کردی تهران، رادیو #کرمانشاه، رادیو #سنندج، رادیو #تبریز ضبط
شده‌است.

زیرک در زمانی که تنها ۷ یا ۸ ساله بود، علاقهٔ بسیاری به ترانه و خوانندگی داشت. علاقه فراوان زیرک به خواندن موجب شده بود که با افراد محلی زیادی در منطقه بوکان آشنا شود که از صدای خوبی برخوردار بودند. به عنوان نمونه محمدحسین خاتون صفیه و شیخ جعفر زنبیل در بوکان به او مسائل زیادی در مورد آواز و خواندن آموزش دادند.
بعد از آزادی از زندان به جرم قتل غیرعمد با ماشین، از کشور خارج شده و جهت امرار معاش راهی کشور #عراق و شهر بغداد می‌شود.

در سال ۱۳۲۶ زمانی که زیرک در عراق بود، در مسافرخانهٔ شمال (به عربی: فندق شمال) به شاگردی می‌پرداخت.و در همین سال با کمک #جلال_طالبانی که به طور اتفاقی صدای زیرک را میشنود به رادیو بغداد معرفی میشود و پس از آن حسن زیرک از سال ۱۳۳۲ خورشیدی در بخش کردی رادیو بغداد استخدام می‌شود.
او در همان سال‌های ابتدای فعالیت در رادیو بغداد مورد توجه شنوندگان قرار می‌گیرد در سال ۱۳۳۷ که زیرک به بوکان بازگشت، #عبدالله_مفتی‌زاده از اهالی سنندج به بوکان می‌رود و از زیرک می‌خواهد به رادیو کردی تازه تأسیس تهران بپیوندد.

زیرک همکاری خود را با این مرکز، از سال ۱۳۳۷ که بخش کردی رادیو ایران در تهران گشایش یافت، آغاز کرد.
آثاری که حسن زیرک در رادیو کردی تهران به ضبط رساند، اغلب با ساز استادانی همچون #حسین_یاحقی، #حسن_کسایی، #جلیل_شهناز، #جهانگیر_ملک، #احمد_عبادی، و با سرپرستی #مشیر_همایون_شهردار همراه بود.

مرداد سال ۱۳۴۱ که رادیو کردی تهران تعطیل شد، حسن زیرک و همکارانش به کرمانشاه رهسپار شدند. رادیو کردی کرمانشاه به بخش کردی رادیو ایران تغییر نام پیدا کرد. در واقع آن برنامهٔ محلی تعطیل گردید و یک رادیوی جدید که صدای برون مرزی ایران بود آغاز به کار کرده که ساعات پخش برنامه هم افزایش یافت و نه تنها کشورهای منطقه بلکه بخش‌های وسیعی از #اروپا و #خاورمیانه را تحت پوشش قرار داد. ورود حسن زیرک به کرمانشاه و پیوستن به جمع همکاران رادیو، موجب تحرک و فعالیت بیشتر ارکستری گردید که از چند سال پیش وجود داشت و در کار تولید موسیقی و ترانه‌های کُردی قدم‌های خوبی برداشته بود.
همکاری او در رادیو کردی کرمانشاه با هنرمندان برجستهٔ کرمانشاهی همچون #مجتبی_میرزاده سبب آفرینش آثاری شد که از برجسته‌ترین کارهای وی به‌شمار می‌رود.
حسن زیرک گرچه به خاطر شرایط سخت زندگی از تحصیل بی‌بهره ماند، اما استعداد کم‌نظیری در سرودن شعر و آهنگ‌سازی کردی داشت.

ین حال پس از کسب معروفیت، افرادی در ایران مانع از ادامهٔ فعالیت حسن زیرک شده و به بهانه‌های مختلف او را از رادیوهای تهران و کرمانشاه اخراج کردند. در سال‌ ۱۳۴۳ زندگی کارمندی زیرک به سرازیری می‌افتد و دولت به او حقوق نمی‌دهد

زیرک بعد از اخراج اجباری‌اش از رادیو کرمانشاه دلشکسته به امید استخدام مجدد در رادیو کردی بغداد به عراق می‌رود، اما در عراق بازداشت می‌شود. در آن‌جا به مدت ۱۸ ماه زندانی و شکنجه می‌شود و بعد از رهاکردن در مرز ایران و عراق، این‌بار توسط #ساواک بازداشت و به زندان کرمانشاه برده می‌شود. ،پس از آزادی حسن زیرک به بوکان برگشته و یک قهوه خانه در بین بانه و بوکان باز میکند و تا اخر زندگی در آنجا میماند
حسن زیرک در پنج تیر سال ۱۳۵۱، برابر با ۲۸ ژوئن ۱۹۷۲ در سن نزدیک به ۵۱ سالگی در بیمارستان بوکان به‌علت #سرطان_کبد درگذشت و در قبرستان بوکان دفن شد، اما بعد از چند روز بنا به وصیت خودش، نبش قبر شد و در دامنهٔ کوه #نالشکینه به خاک سپرده شد.

امیدوارم از شنیدن این آهنگ لذت ببرید
جهت دیدن این کلیپ با کیفیت بالا بە #یوتیوب #کردوگراف (#کوردۆگراف #kurdograph) مراجعە کنید
برای حمایت از ما لطفا یوتیوب مارا #سابسکرایب کنید و در صفحات مجازی مارا دنبال کنید

این آهنگ را با زیرنویس کوردی در لینک زیر ببنید
   • Hesen Zîrek|حەسەن زیرەک|Gewherê|گەوهەرێ  

🎺🎺🎺🎺🎻🎻🎻🎻🎷🎷🎷🎷🪕🪕🪕🪕🎸

🔵  / kurdoghraph  
🔴  / kurdograph  
🟣  / kurdograph  
🟡https://telegram.me/kurdograph
🟤   / @kurdograph  

🎸🎸🎸🎸🪕🪕🪕🪕🎷🎷🎷🎷🎻🎻🎻🎻🎺

📃#متن_ترانە
📜#گەوهەرێ(گوهر)
‏🇹🇯#لهجە_سورانی

همچون کوهستان بیستون
هموارە مه آلودم
از یار خود در عجبم که
نسبت به من کم محبت است
ای یار به من اجازە بدە
آن لب و دهان را ببوسم

گوهر گوهر ای گوهر
سینەات چون حوض کوثر
خوشتر از آب زمزم
که حجاج بر لب آن میروند
دوتا بوسه از وی طلب کردم
نزدیک بود آبرویم را ببرد

همچون کوهستان بیستون
سرم پر از لکه‌های برفی است
از چرخ دام گردون
دلم در شکایت است
عاشق قد و بالایش شدم
شیرین است و چشمان روشن دارد

من که کوهستان لند نیستم
قارچ و کما بپرورانم
جشن و سروری به راه بیندازم
برای چشمان لیلایم
از وقتی او را دیده ام
هیچکسی به خیالم نمی‌آید

گوهر گوهر ای گوهر
سینەات چون حوض کوثر
با یارم قول و قرار گذاشتیم
که بهار به چشمه قه‌مته‌ره بریم
آتش به جان من زدی
خونم را مکیدی ای گندمگون

من که کوهستان لند نیستم
قارچ و ریواس بپرورانم
من که رسانه (چاپخانه)نیستم
مردم حرف و حدیث درباره‌ام بگویند
عاشق دو چشمان زیبایم
راحت و آسوده او را می ربایم

🎸🎸🎸🎸🪕🪕🪕🪕🎷🎷🎷🎷🎻🎻🎻🎻🎺

show more

Share/Embed