Bilgisayar Mühendisliği Bölümü için Üniversite Tercih Kılavuzu
Ali Onur “gevendary” Geven Ali Onur “gevendary” Geven
22.2K subscribers
30,653 views
976

 Published On Aug 5, 2020

Bilgisayar Mühendisliği Üniversite Tercih Kılavuzu

En iyi üniversite bazen senin için en uygun olan üniversite olmayabilir. Çok iyi üniversitelere gidip daha ilk birkaç dönemde okulu bırakıp ama yine de çok başarılı olan dünyaca isimleri duymuşsunuzdur. Bunlardan bir kaçı, Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg. Ancak, muhtemelen bizim duymadığımız ve bunların yüzlerce hatta binlerce fazla sayısında da başarılı olamamış insan vardır. Bu insanlar gibi bize uygun olmayan bir üniversiteyi seçmemek ve yarı yolda kalmamak için kendimize en uygun üniversiteyi nasıl daha iyi bir şekilde seçebileceğimizi anlatacağım.

Muhtemelen, YKS puanımıza göre zaten kafamızda bir kaç üniversite belirlemiş ve bunlar arasında seçim yapmaya kalmıştır iş artık. Öncelikle ilk yapmamız gereken:

1- Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinin genelde güzel internet siteleri olur. Bu internet sitelerinde İngilizce Curriculum Türkçe Müfredat/Ders Programı diye bir bölüm olacaktır. Bu ders programına bakarak kendimize şu soruyu sormalıyız:

Ben kariyerimde ne yönde ilerleyeceğim ve benim kariyerimde ilerleyeceğim alan için en uygun dersler hangileri?

Bu dersleri az çok içeriklerini inceleyerek, genelde kısa özetler halinde açıklama olarak verilir ders içeriği, kendi seçeceğimiz kariyer yolunda ne kadar uygun olup olmadığına bakmalıyız.

Daha sonra, zorunlu dersleri yani MUST diye tabir edilen dersleri geçtikten sonra sıra geldi seçmeli derslere. Genelde MUST yani zorunlu dersler çoğu üniversitede üç aşağı beş yukarı aynı olacağı için, bizim için asıl belirleyici olan dersler ELECTIVE yani seçmeli dersler olacaktır.

Bu seçmeli ders seçiminde açılan dersler ve açılma sıklıklarını iyice araştırmalıyız. Tabii ki bunun için Bilgisayar Mühendisliğinde hangi alanla ilerleyeceğimiz üç aşağı beş yukarı belirlememiz bize daha iyi bir seçim yapmak için çok yardımcı olacaktır ancak henüz belirlemediyseniz de korkmayın. Bölümde öğrenim görürken de bu seçimi yapabilirsiniz. Ancak bu aşamada sizi cezbeden ve ilginizi çeken dersler üzerinde karar kılmaya ve açılma sıklıklarına bakmaya çalışın.

Yani, ilginizi çeken ve sizin alanınıza uyan derslerin sıklıkla açıldığı bir bölüm iyi bir seçim olacaktır.

2- Akademisyenler

Bölümdeki Öğrenim Görevlileri ve Akademisyenlerin hangi alanlarda çalıştığı ve ne kadar sıklıkta yeni makale ürettikleri. Bu bize, 4 sene boyunca derslerine gireceğimiz akademisyenlerle alakalı önemli bir izlenim verecek ve genelde aktif olarak akademik makaleler üzerinde çalışan akademisyenlerin olmasıyla beraber de güncel olarak yenilikçi bir eğitim alacağımız anlamına gelecektir. Ayrıca, akademik olarak ilerlemek istediğimizde de önden bu bilgiyi almak, hangi akademisyenlere ulaşabileceğimizi ve fikir alabileceğimizi de bize gösterecektir

3- mezuniyet sonrası olanakları

Gelelim bir diğer belirleyici etkene, mezuniyet sonrası olanakları. Bu aşamada yapabileceğimiz en doğru şey, o bölümden mezun olmuş bir ya da daha fazla insana ulaşmak. Bunu Linkedin üzerinden çok kolay bir şekilde yapabiliriz. Öncelikle, genel olarak mezunların ne işlerle uğraştığını ve hangi alanlarda ilerlediklerine dikkatle bakmalıyız. Eğer bizim istediğimiz alanlarla kesişiyorsa, bölümde verilen eğitimin buna uygun olduğunu düşünebiliriz. Ayrıca, ne kadar mezunun Akademisyen olarak devam ettiği ve ne kadarının profesyonel hayata atıldığı da bir hayli önemli eğer kariyerinize akademide devam etmek istiyorsanız.

4- Lojistik Etkenler

Bu üniversitenin eğitim ücretleri, ders kitap ücretleri, yurt ücretleri ve yolculuk ücretlerinin ne kadar olduğunu önden iyi ölçmemiz ve bütçemizi aşmayacak bir üniversite seçimi yapmamız bizim için ileride sıkıntı yaşamamak adına iyi olacaktır. Ayrıca, üniversitelerin laboratuvar, derslik gibi sağlayacağı imkanların ne kadar yenilikçi ve kullanışlı olduğunu da önden ölçmekte fayda var. 4 sene boyunca kullanmaktan hoşlanmayacağınız bir derslikte öğrenim görmek ve asla kullanışlı olmayan laboratuvarlarda uzun süreler çalışmak bir hayli yorucu ve moral bozucu olacaktır. Ayrıca, seçeceğimiz üniversitenin çevresinde ne gibi imkanların olduğu, ev, kira ücretleri, toplu taşıma imkanı gibi faktörler de seçim yapmanızda bir hayli önemli faktörler olacaktır.

Bu kanalda, yazılım/bilgisayar mühendisliğine ve yazılım bilimine ait profesyonel hayatımda günlük olarak kullandığım teknolojileri, sistemleri ve programlama dillerini elimden geldiğince, farklı bir bakış açısından sizlere aktarmaya çalışacağım.

İzlediğin için teşekkür ederim, umarım beğenmişsindir!

🔴 YouTube: https://bit.ly/2TcUXP6
🔴 Instagram: https://bit.ly/2Z8H9Jd
🔴 Twitter: https://bit.ly/2LzipSz
🔴 Facebook: https://bit.ly/2WXhdxC


#bilgisayarmühendisliği #üniversitetercih #tercihkılavuzu

show more

Share/Embed