Verhalen Over Leven - Dick Büchel van Steenbergen en kleindochter
Indisch Herinneringscentrum Indisch Herinneringscentrum
1.33K subscribers
1,049 views
16

 Published On Aug 13, 2017

De heer Dick Büchel van Steenbergen is een van de laatst overlevenden van de atoombom op Nagasaki. Hij was geïnterneerd in Japan toen de bom viel en wist zichzelf te redden. Bekijk hier het bijzondere interviewportret van de heer Büchel van Steenbergen samen met zijn kleindochter, Lotte Dijkshoorn.

Dit portret vormt onderdeel van de portrettenserie Verhalen Over Leven i.h.k.v. de Nationale Indiëherdenking 2017 en is geproduceerd door Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en het Indisch Herinneringscentrum met steun van het vfonds. Het vormt onderdeel van de landelijke #ikherdenk-campagne om de Nationale Indiëherdenking te verankeren in de Nederlandse samenleving.

film en montage: Armando Ello
interview: Suzanne Rastovac

www.indieherdenking.nl
facebook.com/Indieherdenking
www.indischherinneringscentrum
facebook.com/indischhc
twitter.com/indischhc
instagram.com/indischherinneringscentrum



Verhalen Over Leven
Portretten van onbegrensde kracht

Het thema van de Nationale Indië Herdenking 2017 is Verhalen Over Leven en gaat over de onbegrensde kracht van verhalen, over de mens achter de geschiedenis. Over hoe persoonlijke verhalen van zowel overlevenden als zij die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië het leven lieten, doorleven in de huidige en komende generaties. Verhalen van toen zijn ook nu van onschatbare waarde, ze ontroeren, bewegen, verbinden, inspireren en maken onze gedeelde geschiedenis persoonlijk en invoelbaar.

In 2017 is het 75 jaar geleden dat Japan Nederlands-Indië binnenviel. Het begin van een tijd vol angst, dreiging en onzekerheid. De Japanse bezetting betekende een keerpunt in de geschiedenis en het leven van vele mensen. Verhalen Over Leven zoomt in op de persoon achter de historische gebeurtenissen en geeft de geschiedenis een gezicht. Wie waren deze mensen? Waar droomden zij van? Wat gaf hen kracht en moed? Hoe wisten zij onder de meest erbarmelijke omstandigheden - zowel binnen als buiten het kamp - te overleven? En, welke rol spelen deze verhalen in het leven van mensen nu.

Herdenking 2017

Op 15 augustus 1945 kwam er met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks herdenkt Nederland bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers van de Japanse bezetting.

#ikherdenk

show more

Share/Embed