Cât de periculoasă e Rusia?
Zaiafet Zaiafet
860K subscribers
152,453 views
3.8K

 Published On Jun 15, 2022

Azi o să vorbim despre Rusia și ce se întâmplă pe acolo cu doi oameni care chiar se pricep pe subiectul ăsta. E vorba de istoricul Armand Goșu și de jurnalistul Marian Voicu. Vom discuta pe marginea cărții Compatrioții, a jurnaliștilor ruși Andrei Soldatov și Irina Borogan, recent apărută la editura Omnium.
E vorba de diaspora rusă, dar și despre spionii sau asasinii pe care regimul de la Kremlin, fie că a fost sovietic, fie că este putinist, i-a pus pe urmele lor, pe măsură ce rușii s-au răspândit pe glob. Căci mai în glumă, mai în serios, acel Russkiy Mir, lumea rusă despre care tot vorbește liderul actual de la Moscova, Vladimir Putin, s-a construit fix cum zice un alt Vladimir, Bukovski. Tipul a fost unul dintre cei mai importanți dizidenți ai exilului rus, și spunea următoarele despre statul rus și relația sa cu diaspora: „Așa s-a clădit imperiul rus: expansiunea Rusiei a fost rezultatul unui proces îndelungat, în care rușii fugeau de puterea rusă, iar puterea urmărea poporul”.
Cartea arată diversele metode, ingenioase și brutale, prin care regimul autoritar rus a încercat să controleze nu doar ce se întâmpla în interiorul propriilor granițe, ci să influențeze ce se întâmpla în afara lor. De la omorârea lui Troțki la furtul secretelor bombei atomice de la americani, la nenumăratele episoade de otrăvire a exilaților si dizidenților de către instrumentele puterii de la Kremlin, ea te trece printr-un montagne rousse de aventuri și personaje. Puterea, obsedată de control, are o groază de metode de a îi pedepsi pe cei ce nu respectă linia oficială: de la exil la închisoare, la internare în spitale de psihiatrie sau asasinare, totul e în meniu. Iar peste toate tronează otrava. E un laitmotiv al spionajului rus și asasinatelor sale în ultimul secol.
Si nu e doar atât. Vedem și cum s-a construit regimul Putin, cu un lider provenit din rândul serviciilor secrete și fost locotenent-colonel KGB la butoane. Discutăm cum s-a creat contractul social pe baza căruia Vladimir Putin domină Rusia de două decenii, cum s-a modificat el și cum schimbă datele problemei războiul început în 2014 și escaladat în 2022 prin invadarea Ucrainei.
Ne mai uităm și cum a îmblânzit Putin oligarhii ce păreau atotputernici în anii 1990, dar și cum a fost distrusă presa independența în Rusia după anul 2000. Mai încercăm să aflăm și cât de periculoasă a fost și este viața de opozant, jurnalist sau activist în Rusia lui Putin. Vă dau un singur indiciu: există un jurnalist și activist rus otrăvit de două ori și care e acum în închisoare în Rusia. Si nu, nu e Alexei Navalny. Să-i dăm deci drumul, și să vedem care sunt grozăviile la care sunt supuși unii compatrioți de către regimul rus paranoic.

Cartea: Editura Omnium https://bit.ly/3b0zuEM 40 lei
Cărturești https://bit.ly/3mLintv 53 lei
Cartepedia https://bit.ly/3mLBP9s 53 lei



Susține conținutul:   / zaiafet  
ZaiaShop: https://www.zaiashop.ro
Instagram:   / zaiafet  
Facebook:   / zaiafet  
Mail: [email protected]

Aparatură Folosită:
Cameră: http://bit.ly/2CRMfNB
Obiectiv 1: http://bit.ly/2XroIwM
Obiectiv 2: http://bit.ly/2KvvJqM

show more

Share/Embed