Sirop de papadie concentrat, fara mult zahar! Remediu naturist cu multe beneficii pentru organism.
Retetele Mihaelei Retetele Mihaelei
530K subscribers
70,029 views
2.1K

 Published On May 3, 2023

Reteta de sirop de papadie fara mult zahar pentru tuse, ficat, rinichi... are o multime de beneficii. Sirop de papadie se poate face si cu miere de albine. Am explicat totul in videoclip.
Ingrediente:
• 200 g flori de papadie
• 1 l de apa
• 1 lamaie mare
• 800 g de zahar

Este important sa culegem florile de papadie din zone mai indepartate de poluare. Toate partile papadiei sunt comestibile si sunt benefice pentru organism. Frunzele tinere, aparute la inceputul primaverii se pot consuma in salate. Din radacina se face tincturi, dar asta inainte ca planta sa infloreasca. Papadia este o floare solara, ii zic eu, adica se deschide la lumina si se inchide in lipsa luminii, de aceea ea se culege in principiu in zile insorite. Va recomand sa o culegeti cu tot cu tulpina si sa o pastrati intr-o galetusa cu apa pana acasa, ca sa ramana frumoasa.

Florile se spala in apa rece, se scot pe un prosop curat de bucatarie, ca sa eliminam excesul de apa si trecem la etapa urmatoare. De obicei am vazut ca se foloseste toata floarea, dare eu folosesc doar petalele. Partea de jos in care petalele sunt prinse are un lichid laptos amarui, asa ca o indepartez. Daca alegeti sa nu faceti acest pas, este in regula si asa, acel lichid nu este daunator, dar siropul iese un pic amarui si mai inchis la culoare. Din 200 g de flori obtinem ~140 g petale.

Acum, reteta de principiu este asa: se face o infuzie din100 g de flori intregi cu un litru de apa, apoi la infuzie se adauga 1 kg de zahar si se fierbe pana obtinem un sirop concentrat. Asadar la 200 g de flori eu ar fi trebuit sa pun 2 litri de apa si 2 kg de zahar. Dupa parerea mea, este mult prea mult si pentru apa si pentru zahar. Eu prefer sa pun mai putina apa, sa fac o infuzie mai concentrata si apoi sa fierb siropul cu mai putin zahar.
Asadar, peste aceste petale vom pune 1 l de apa. Nu mai mult. Fierbem 5 minute, punem capacul si lasam pana a doua zi.

Se strecoara infuzia. Ea are o culoare verzuie acum, datorita frunzisoarelor verzi din jurul florilor, dar la sfarsit aproape ca va disparea. Daca nu indepartati partea aceea de care v-am spus la inceput siropul va fi si mai verde. Am obtinut 800 ml infuzie.

Trebuie sa stiti ca aceasta infuzie se poate consuma, asa, indulcita cu miere si poate cu o feliuta de lamaie. Veti face sirop, doar in cazul in care vreti sa conservati practic principiile active din papadie, pentru mai mult timp.

Se combina infuzia cu 800 g de zahar, si zeama de la o lamaie mare (cam 70 ml). Aceasta va deschide la culoare siropul.

Se fierbe. In timpul fierberii daca se va forma o spuma verzulie pe margine, o indepartati cu spumiera. Se verifica cand este gata la fel ca la dulceata. Se picura siropul pe farfurie, si daca picatura isi mentina forma bombata si rotunda, siropul este gata. Eu am fiert exact 35 de minute cu focul mediu spre mare.

Se toarna in borcanele sterilizate, se capacesc, se intorc cu fundul in sus, se invelesc in patura si se lasa pana se racesc complet.

Borcanele le-am sterilizat asa: le-am pus intr-o oala cu apa rece, impreuna cu capacele, am pus pe foc oala, am adus la fierbere, ai am fiert borcanele 10 minute. Apoi le-am scos cu un cleste, le-am scurs si le-am lasat putin sa se usuce.

Am obtinut 2 borcanele cu cate 380 g sirop fiecare plus inca 200 g. Nu am obtinut o cantitate mare pentru ca nu am folosit mult zahar. Punem zahar mult ne iese sirop mult, folosim zahar putin, ne iese sirop mai putin dar mai concentrat.

Cam asa arata la sfarsit, ca o miere poliflora. Asa ii mai si spune de fapt – miere de papadie sau mierea saracului, desi este un sirop.

Ce mai trebuie sa stiti, este ca puteti sa evitati zaharul complet daca doriti. Puteti sa umpleti un borcan pe jumatate cu petale de papadie, bine scurse de apa, jumatate cu miere si-l macerati timp de cel putin 30 de zile . Il tineti intr-un loc ferit de caldura si de soare. Apoi puteti sa strecurati petalele daca doriti, sau puteti sa consumati cu totul.

show more

Share/Embed