Cumhuriyet Kürtlere Ne Kazandırdı? İsmail Beşikçi
KIRAATHANE İSTANBUL EDEBİYAT EVİ KIRAATHANE İSTANBUL EDEBİYAT EVİ
32.5K subscribers
114,646 views
4K

 Published On Premiered Feb 20, 2023

İsmail Beşikçi, 100 yıllık Cumhuriyet'i Kürtler açısından ele alacağı özel bir konuşmayla Kıraathane'nin stüdyosunda.

Beşikçi'nin konuşmasına ilişkin sunuş notunu, kendi kaleminden aktarıyoruz:

"Cumhuriyet’le birlikte Kürdlerin, Kürdçe’nin inkârı, bu süreçte meydana gelen direnişler ele alınacak. Yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde yoğun bir Kürd basını vardı. Kürdistan, Kürd Teavun ve Terakki Gazetesi, Roji Kurd, Hetawe Kürd, Jin gibi gazeteler dergiler yayımlanıyordu. Kürd basını daha çok İstanbul’da etkiliydi. Buna paralel olarak Kürd örgütlenmeleri de bulunuyordu. Bunlar, Kürdlerin, Türklerin, aydınların, basının, yakından bildiği süreçlerdi. Vilayat-ı Şarkıye Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Kürdlerin etkin olduğu bir örgüttü. Mustafa Kemal’in Samsun’dan Erzurum’a gelişi bu örgütlenmeden yararlanmakla ilgilidir.

Bütün bunlara rağmen Cumhuriyet’le birlikte Kürdlerin, Kürdçe’nin inkâr edilmeye herkesin Türk olduğunun, Kürd diye bilinen bir halkın, Kürdçe diye bilinen bir dilin olmadığının söylenmeye çalışılması, Kamu yönetiminin, Türk aydınlarının, Türk basınının, üniversitenin, sivil toplum örgütlerinin bu inkâr ve red sürecine yoğun destek vermesi dikkate değer bir süreçtir."

İsmail Beşikçi: 1939 İskilip, Çorum'da doğdu. 1962'de Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 1964'te Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Sosyoloji Kürsüsü’nde asistan olarak göreve başladı. 1965’te Göçebe Alikan Aşireti’nin Toplumsal Yapısı Üzerine başlıklı doktora tezini hazırladı. Tez kabul edilerek, doktor unvanını aldı. 1970’te Atatürk Üniversitesi’ndeki görevine son verildi. 1971’de Diyarbakır’da tutuklandı. Toplam 17 yıl, 2 ay farklı cezaevlerinde kaldı. Beşikçi’nin çoğunluğu Kürd toplumu üzerine ve sorunlarına yönelik toplam 40 eser ve değişik konulara ilişkin çok sayıda makalesi ve kitabı bulunmaktadır. Şu ana kadar Kürdistan Federal Devleti tarafından Mele Mistefa Barzanî nişanı, 2012 Uluslararası Hrant Dink Vakfı Düşünce Özgürlüğü Ödülü, Boğaziçi Üniversitesi Kuruluşu’nun 150. Yılı Fahri Doktora unvanı, Selaheddin Üniversitesi-Hewler Doktora unvanı ve Ermenistan’da Gevorg Surenyants nişanı aldı. Halen yazıları çeşitli yayınlarda ve internet ortamında yayımlanan Beşikçi, İsmail Beşikçi Vakfı’nın Mütevelli Heyeti üyesi ve Onursal Başkanı’dır.

show more

Share/Embed