Het Rembrandthuis: een rondleiding in stereoscopisch 3D
René van Gageldonk René van Gageldonk
29 subscribers
2,786 views
0

 Published On Mar 6, 2012

Deze stereoscopische videoproductie is een onderdeel van de serie ‘Being there’.

Een rondleiding door het Rembrandthuis in Amsterdam. Het is gemaakt door de ogen van een toerist; dwz het is uit de hand gefilmd, zonder aanvullend licht. Het geluid komt van de audiotour.


Omschrijving serie: “being there”
Het is een virtueel bezoek aan een museum, met de bespreking van een of meer kunstwerken.
De serie heeft de eigenschap dat het low-budget gemaakt kan worden, het zijn cinematic visuals, Short-form content, Slow TV. Ze zijn in S3D gefilmd, vaak gemengd met CGI in S3D, al dan niet met VO. Er is geen verhaallijn.
“Dit is geen documentaire, het gaat om de spanning en ervaring van het er zijn.”
Ik heb deze korte serie gemaakt om te laten zien wat stereoscopische middelen toevoegen aan een kunstpresentatie.
Bij bespreking van kunstwerken worden er onderdelen van een kunstwerk duidelijk naar het beeldscherm gehaald en op zichzelf getoond.
Het doel is deze presentaties te kunnen gebruiken op (toekomstige) S3D schermen zoals smartphones en tablets of VR brillen zoals de Oculus Rift om korte impressies te kunnen bekijken.
Dit zijn filmpjes die op locatie gefilmd zijn en waarbij je een gevoel van ''er zijn'' hebt door de extra diepte-illusie van stereoscopisch 3D. Het moet een beleving zijn. In deze documentaire wordt geprobeerd de beleving te evenaren van het bezoek aan het museum. Dit gebeurt op een manier die de voordelen van video benut en de nadelen van een fysiek bezoek zoveel mogelijk beperkt; er lopen nu geen mensen in de weg, je kunt rustig een werk aandachtig bekijken zonder opzij te hoeven. Ook kan je heel dichtbij het werk komen en tegelijk de omschrijving horen.
Het blijft natuurlijk raadzaam deze presentatie te combineren met een daadwerkelijk bezoek....het virtuele bezoek en het daadwerkelijke bezoek zullen elkaar aanvullen en de ervaring versterken.


Techniek
Door de sterke punten en mogelijkheden van de 3D camera te combineren met de 3D editing mogelijkheden bereik je een werkbare workflow die een goed product kan opleveren voor relatief lage kosten.
“Being there” karakteriseert zich door eenvoudige filmische opnames, gecombineerd met computer graphics, beiden in S3D, met de bedoeling een toegevoegde waarde te geven en het gevoel er ter plekke te zijn op te roepen.
Zonder in te gaan op de specifieke techniek wil ik hier nog even de achterliggende gedachte achter de werkwijze geven.
Ik ben bij deze korte presentatie uitgegaan van het gebruik van een eenvoudige opstelling voor het filmen van 3D, om zo weinig aandacht te trekken bij het publiek in het museum. Het is gefilmd uit de hand, zonder extra licht en zonder crew. Dit brengt allerlei beperkingen met zich mee. Mijn insteek hierbij is dat je om deze beperkingen heen moet werken en uitbuiten wat wel mogelijk is.

Side-By-Side:
Kijk bij voorkeur met een 3D scherm, kijk anders de anaglyf variant
Als voordeel boven de anaglyf (rood/cyaan) methode is bij een 3D scherm de veel betere kleurkwaliteit.
-met een 3DTV: Bekijk de youtube met de stand Side-By-Side en zet uw 3DTV op die stand. Dit moet werken met smart TV’s ingebouwde youtubespeler of via een Google ChromCast of zelfs gewoon via een laptop via de Flashplayer. Ook via Playstation en vele mediaspelers.
-Nintendo 3DS: via de ingebouwde web browser. Ook hierbij moet de Side-by-side stand gekozen worden. Hier wordt uitgelegd hoe: https://www.youtube.com/watch?v=CnB4T...

-Andere hardware: bekijk de video op LG Optimus 3D smartphone, LG Thrill 3D smartphone, or HTC EVO 3D smartphone.
Als u een 3D monitor hebt, bijv Zalman of iZ3D, dan kunt u de youtube 3D video bekijken door "Row interleave' setting te kiezen.

Gebruikt u een 2D scherm en kijkt u met een HTML5 viewer?
Eerlijk gezegd…op een 2D scherm kijkt u beter niet met een HTML5 player, vanwege de 3Dplayer. De Flashplayer geeft beter beeld en mogelijkheden. Makkelijkste oplossing: Kijk mijn anaglyfvariant want dan heb je niet te maken met de 3D player. Dat kan dus ook met HTML5-player.
Waarom? HTML5 3D-player speelt af alleen in optimized anaglyf, wat bij kunst niet best is want je verliest veel kleur.
Anders de Flashplayer gebruiken met een simpel rood/cyaan brilletje. vanaf een euro te koop. http://www.3dstore.nl/index.php/cPath....

Sinds Youtube HTML5 gebruikt zijn we de keuzes kwijt. Om toch weer de flashplayer te kunnen gebruiken met de oude 3D controls volg je de instructies in dit filmpje: : https://www.youtube.com/watch?v=zdldU Het komt er op neer dat er /v/ ingevoegd moet worden in de URL en je hebt het filmpje in de flashplayer.

Alternatief: download de 3D Blu-ray.iso van mijn site http://www.vangageldonkpresentatie.nl en brand op Blu-ray of mount met een mediaplayer voor bekijken op een 3DTV.



English:
A guided tour in the Rembrandthouse Amsterdam. It's a stereoscopic project. I produced this as a tourist; so without a tripod or additional lighting. The sound is from the audio guided tour.

show more

Share/Embed